8 simptoma 0PASN0G nedostatka proteina u organizmu

Dobro je poznato da proteini igraju vitalnu ulogu u funkcionisanju našeg tela. U slučaju nedostatka proteina, telo će patiti. Studija je pokazala da oko 1 milijarde ljudi u svetu pati od nedostatka proteina. Ovaj broj je naročito velik u Centralnoj Africi i Južnoj Aziji: 30% dece unosi premalo proteina. Kako da znate da li imate manjak proteina? Postoje znaci i simptomi koji ukazuju da imate problem.

1. Žudnja za hranom
1
Ako ste uvek gladni i žudite za hranom i grickalicama, uzrok tome može biti nizak nivo proteina i ishrana sa mnogo ugljenih hidrata, odnosno šećera. Problem je u tome što unosite visoko kaloričnu hranu koja ima malo proteina u odnosu na broj kalorija.

2. Gubitak mišićne mase i bol u zglobovima
2
Mišići su najveći rezervoari proteina u telu. Slabost u mišićma, bol i gubitak mase znak su manjka proteina u organizmu. Studja je pokazala da su ovi simptomi najčešći kod starijih ljudi. Proteini su ključni za rast i održavanje mišića.

3. Problemi sa kožom i noktima
3
Manjak proteina rezultira slabim i krhkim noktima, a ponekada se pojavljuju i bele mrlje i smeđe linije na samim noktima.
Manjak proteina pogađa i kožu, jer oni omogućavaju regeneraciju ćelija, proizvodnju novih i zamenu mrtvih ćelija. Ukoliko se ovo desi, primetićete da je vaša koža suva, perutava i ispucala.

4. Gubitak kose
4
90% naše kose čini protein pod imenom keratin. Ako ne unosite dovoljno hranljivih materija, kosa postaje tanka i bledi. Ovo se dešava jer organizam prestaje da koristi proteine za stvari koje nisu ključne kao što je rast kose u nameri da ga sačuva.

5. Masna jetra
5
Masna jetra je jedan od najčešćih simptoma nedostatka proteina i ako se ne leči, dovodi do bolesti masne jetre, koja se ispoljava zapaljenjem jetre, oštećenjem jetre i potencijalnim otkazivanjem jetre.
Ovo je uobičajeno stanje kod onih koji konzumiraju mnogo alkohola, gojaznih ljudi, pa čak i dece.

6. Povećan rizik od preloma kostiju
6
Kao i na mišiće, nizak unos proteina utiče i na kosti. Nedostatak proteina dovodi do slabljenja kostiju, čime se povećava rizik od lomljenja. Ovo se najčešće dešava jer je protein neophodan za apsorpciju kalcijuma i učestvuje u metabolizmu koštanih ćelija.

 

7. Poremećaj sna
7
Ako imate problema sa spavanjem, to je vrlo verovatno povezano sa manjkom proteina. Proteini koje unosimo hranom jesu gradivni materijal za triptofan, amino kiselinu koja dovodi do pospanosti. Stoga, pre spavanja je poželjno jesti namirnice bogate proteinima kako bismo dobro spavali.

8. “Mentalna magla”
8
Dovoljan unos proteina je neophodan za pravilnu moždanu funkciju. Ako osetite nedostatak motivacije, loše pamćenje ili imate problem sa učenjem novih stvari, to je znak nedostatka proteina. Studija kaže da su dopamin, epinefrin i serotonin neurotransmiteri neophodni telu kako bi se fokusiralo.

Preporučeni dnevni unos proteina za odrasle iznosi 56 grama za muškarce, 46 grama za žene, a za decu – od 19 do 34 grama zavisno od njhovog uzrasta. Ova cifra varira u slučaju trudnoće ili bolesti.