KRAJ FILMA “KO TO TAMO PEVA” KOJI NIKADA NIJE SNIMLJEN: Kako je Titova smrt izrežirala poslednju scenu čuvenog filma

Gostujući u emisiji “Večer sa Ivanom Ivanovićem” akademik i dramski pisac Duško Kovačević ispričao je nepoznatu anegdotu sa snimanja filma “Ko to tamo peva”.

Ispričao je kako je smrt Josipa Broza Tita spriječila da se po želji autora završi film.

ko-to-tamo-peva-696x404

“On nas je spreči da završimo ‘Ko to tamo peva’. Mi smo imali u scenraiju scenu – kada izađu ona dva dečaka – i taj zadnji song, trebalo je da se pojavi nekoliko životinja i da to liči na jednu vrstu apokalipse. Kao na neku scenu rađanja sveta gde su dva dečaka i neke životinje. Ta bi scena izgledala impresivno da su tu dva, tri majmuna pored njih. Bili smo u dogovoru sa vlasnikom cirkusa iz Italije koji je dolazio sa dresiranim životinjama. Sve je bilo spremno i čekali smo da dođe, da snimimo tu poslednju scenu. Umire Josip Broz, zabranjuje se ulazak svima – ne može ptica da proleti godinu dana i tako mi završimo film bez životinja”, ispričao je Duško Kovačević.

Dalje je o filmu “Maratonci trče počasni krug” ispričao

“Maratonce sam napisao na drugoj godini studija. Tekst sam uradio u strašnoj depresiji. Ukinuli su mi stipendiju od koje sam se školovao. Bila je to moja reakcija na te godine. Nisam hteo da živim u pogrebnom društvu i da mi o sudbini odlučuju ljudi od sto godina, kao što je bilo tada. Dovodio se već u sumnju i položaj doživotnog predsednika Tita. Čitao sam ga pred kolegama i krenuli su da mi se smeju. Mislio sam da pišem tragediju, a izgleda sam se smehom branio od užasa”, objasnio je Kovačević.

Također je ispričao i čuvenu anegdotu kada je Pavle Vuisić udario Batu Stojkovića pogrešnom stranom daske:

“Udario ga je punom snagom po glavi. Njemu se pojavila čvoruga. Paja je posle rekao da je na taj udarac čekao više od 20 godina. To su ti lepi međuljudski odnosi”, rekao je Kovačević i dodao da je Bata na snimanju i Bogdana Diklića pogodio lopatom.