OBRATITE PAŽNJU: Ovo su najraniji znakovi da rak raste u vašem tijelu (7 Foto)

Rak je jedan od glavnih uzroka smrti u svijetu. Moguće je dobiti borbu ako se na vrijeme otkrije. Rutinski testovi nisu relevantni , nabolje je da slušate svoje telo, ono će vam najbolje reći.

Otežano disanje
Jedan od prvih znakova ove opake bolesti je otežano disanje. Često krvarenje iz nosa ili pojava raznih masnica alarm je da se nešto čudno dešava sa trombocitima i crvenim krvnim zrncima, što je obično znak leukemije. Vremenom vaše ćelije uništavaju crvena krvna zrnca, što direktno narušava sposobnost krvi u prenošenju kiseonika.

Bol u grudima, hronični kašalj i opšta slabost
Neke vrste raka kao što su tumor pluća i leukemija , obično imaju simptome jakog kašalaj ili bronhitis. Oboljeli pacijenti osjećaju bol u grudima koji se prožima od ramena do šaka. Pored navedenog ne treba olako shavtiti i konstantni osjećaj umora. Ukoliko ste neprestalno umorni bez razloga najbolje je da se na vrijeme posavjetujete sa ljekarom.

Untitled-3

Neprestana temperatura ili infekcija
Ovi znakovi obično ukazuju na leukemiju, opasni rak krvnih zrnaca koji se javlja u koštanoj srži. Leukemija uzrokuje abnormalni rast bijelih krvnih zrnaca, što direktno slabi tijelo i smanjuje jednu od osnovnih sposobnost tijela-borbu protiv infekcija.

Krvarenje između ciklusa popraćeno bolovima
Mnoge žene su potvrdile da je to jedan od simptoma endometrijuma ili raka materice. Vi najbolje poznajete svoje tijelo. Ako imate menstrualne cikluse, drugačije ili osjećate nešto što vam nije uobičajeno zakažite ultrazvuk.

Untitled

Grudvice na vratu, ispod pazuha ili prepona i otečeni limfni čvorovi
Ukoliko osjetite promjene u limfnom sistemu,koje se manifestuju otelinama limfnih čvorova, grudvica na preponama, vratu ili ispod pazuha , budite oprezni jer to biti znak raka. Pacijenti sa rakom pluća imaju u početku su pojavu nadutosti, pretjerano znojenje i crvenila na licu. Manji tumori na plućima blokiraju krvne sudove u predjelu grudi, i tako blokiraju da krv slobodno cirkuliše. Postoji više vrsta raka – melanomi, bazocelularni i planocelularni karcinom – tako da treba da budete opreznui i provjerite svoje zdravlje ako imate čudne grudvice po tijelu.

Untitled-1

Nadutost i dobijanje težine u predjelu abdomena
Žene koje su bolovale rak jajnika rekle su da su sjećale nadimanje u predjelu abdomena koje se pojavljivalo iznenada. Rektalno krvarenje ili krv u stolici rezultat je vrlo često kolorektalnog raka. Krv tokom obavljanja nužde je uzrok da se obratite i zakažete kolonoskopiju. Grčevi u stomaku i nervozan stomak obično upućuju na rak debelog creva.

Untitled-6

Osećaj sitosti i nemogućnost jedenja; bol u stomaku

Ovo može da upućuje na rak jajnika; žene su rekle da izgube apetit i da ne mogu da jedu, čak i kada ne jedu duže vreme.

Untitled-7

Promjene na bradavicama
Jedna od prvih promjena koje žene primjete kod raka grudi su promjene na bradavicama. One postaju kao spljoštene, obrnute ili okrenute u stranu.Mogu biti crvene , jako bolne ili otečene . Obratite se vašem ljekaru ako imate bilo kakve promjene na vašim grudima.

Promjene na noktima
Ukoliko imate čudne promjene na noktima obratite pažnju jer su to simptomi raka. Braon ili crne fleke ispod noktiju obično ukazuju na rak kože, kao i ružna proširenje na krajevima prstiju koji se obično krive na vrhovima, mogu biti znak i raka pluća. Blijedi ili bijeli nokti najčešće ukazuju na rak jetre.

Untitled-5_1

Bol u leđima ili sa donje desne strane
Mnogi pacijenti kažu da su ovo prvi simptomi raka jetre.
Rak dojke također popraćen je bolovima u leđima,što se obično desi kada tumor potšće grudi nazad ili se širi na kičmu.

Untitled-2